Architect: The Miller Hull Partnership

The 3,200 square foot residence consisting of an existing north and south home, linked together by a large outdoor courtyard, will be completely renovated to improve the building envelope, provide self-sufficient systems and offer updated interiors while maintaining the original architectural character of the home. A new, 725 square foot detached carport and storage area will be added to the property to house the Owner’s electrical vehicles and bicycles. Custom furniture and furnishings of natural materials crafted by local artists create a comfortable interior.

Aiming for Living Building Challenge certification through net positive energy and water, food production and adhering to a strict materials Red List, this home will be considered one of the most sustainable residences. To meet these goals, a photovoltaic system on the south home will provide energy for the entire property while battery storage ensures resilience. Rainwater cisterns and a grey water treatment system ensure resources are conserved and well-managed.

Thoughtful landscape improvements complement the existing landscape which consists of ornamental plantings of Japanese maples, flowering trees, rhododendrons, and azaleas. A new elevated walkway will curate a path through the mature, 200-foot tall evergreens over an installation of natural stone in a dry stream bed arrangement. A variety of edible berries as well as vegetables and a mycological foraging forest will provide urban agriculture for the property.

Learn more about the Living Building Challenge here.

Project Team:

 

Architect - The Miller Hull Partnership

Interior Designer - Charlie Hellstern Interior Design

Landscape Architect - Anne James Landscape Architecture, LLC

Structural Engineer - Quantum Consulting Engineers

Water Consultant - Biohabitats

MEP Engineer - WSP Parsons Binkerhoff

Civil Engineer - Seabold Engineering, LLC

Geotechnical Engineer - Aspect Consulting, LLC

Lighting Consultant - Lighting Designs, Inc.

Envelope Consultant - JRS Engineering